Vad tjänar en fotbollsdomare?

Blir man rik som fotbollstränare? Nja kunde svaret kanske bli här om man tog den enkla vägen. Men faktum är att det finns precis som med fotbollsspelare en liten klick domare som kan livnära sig och ha det som yrke. Vissa blir till och med rika på det. Men en stora massan, de som befinner sig nedanför den yppersta eliten, blir inte rika på sitt uppdrag. Arvode får de och det varierar ganska stort hur mycket som erhålls för en match. Allt från någon hundralapp och gratis kaffe med bulle till flera tusen kronor för en match. De flesta domare gör det heller inte för pengarnas skull. Man har det som ett intresse, en hobby, och man får vara med i hetluften på fotbollsplanen. Fast framförallt, man får träffa och umgås med likasinnade inom fotbollsfamiljen. Det i sig ser många som betalning för det uppdrag de utför. Ett uppdrag som kanske är det viktigaste vi har inom fotbollen.

Svårt att vara domare?

Man önskar man kunde säga att Benjamin Wikströms berättelse i Vasabladet var en isolerad händelse som få domare fått uppleva. Känslan att få publiken emot sig och känna sig hotad. Tyvärr är det ingen isolerad händelse. Det händer ganska ofta. För ofta! Men det i sig är inte en orsak till att inte våga ta steget och bli domare. Fler behövs och man behöver från förbundens och klubbarnas sida utarbeta en plan för att behålla fler fotbollsspelare i fotbollsfamiljen efter de slutat. Inte minst för att täcka upp domarbehovet. Klubbar och sponsorer/samarbetspartners behöver tillsammans utarbeta en plan för att avsätta pengar för att avlöna domare så att det ekonomiska incitamentet finns där när en person skall besluta sig för att välja domarkarriären. Men framförallt måste spelare, ledare, föräldrar och andra intresserade som finns kring matcherna utbildas i hur de uppträder på en fotbollsplan. Man behöver någon form av intern utbildning i klubbarna och en ansvarig som driver detta. För om det fortsätter på det vis som Benjamin Wikström beskriver så kommer vi inte kunna ha domare i alla matcher på alla nivåer framöver.

Lönenivåer för domare i Sverige

Som domare på gräsrotsnivå pratar man inte om löner. Där handlar det om arvoden. I de flesta fallen skattefria reseersättningar men ju mer avancerad nivå de klättrar till desto mer pengar handlar det om, och på elitnivå kan man nog med fördel kalla det för lön. Nivåerna skiljer sig ganska markant. På ungdomsnivå handlar det om några hundralappar per match. I seniorfotbollen och då framförallt elitfotboll så handlar det om allt från 1220 kr per match i div 3 upp till 8600 kr per match för att vara huvuddomare i Allsvenskan. I distriktsserierna varierar det över hela Sverige. Men mellan 500 kr och 800 kr per match går det att kvittera ut i arvode oavsett om det är en damfotbollsmatch eller herrfotbollsmatch. Arvodena betalas ut av hemmalaget i matcherna och det går att fakturera utan f-skatt Summerar vi detta och tittar på ungdomsfotbollsdomarna så kan man locka fler personer till att bli domare om man höjer ersättningsnivån. Det är ett viktigt jobb för klubbar och sponsorer framöver.

alante