Helsingborgs IF – Europaäventyr

Helsingborgs IF är den största fotbollsklubben i Helsingborg och grundades år 1907.

Under sina 72 säsonger i Allsvenskan har “di röe” vunnit 7 SM-guld, det första år 1929 och det senaste år 2011. Klubbens hemmaarena Olympia ligger mitt i staden och tar 16 000 åskådare.

Helsingborg har tack vare en stark ledarskapsutbildning fostrat flera storspelare genom åren, och Henrik “Henke” Larsson räknas som den största trots att han är fostrad i Högaborgs BK som är en mindre klubb i Helsingborg. Henrik Larsson har representerat stora klubbar som Celtic, Barcelona och Manchester United. I Barcelona var han även med om att vinna Champions League säsongen 2005/2006.

I dagens trupp är det framför allt landslagets kapten och mittback Andreas Granqvist som sticker ut. Han valde att återvända hem till Helsingborg, trots flera lukrativa erbjudanden från storklubbar runt om i världen.

Under 2000-talet har Helsingborg varit ett av de mest framgångsrika svenska lagen i Europacuperna. Nedan får du som läsare lite information om de två största Europaäventyren:

Champions League

Säsongen 2000/2001 lyckades Helsingborg kvalificera sig för Champions League genom att slå ut det italienska storlaget Inter i sista kvalomgången. Helsingborg vann överraskande hemmamötet med 1-0 efter mål av Michael Hansson. Returmatchen i Milano slutade 0-0 sedan Helsingborgsspelarna på ett tappert sätt försvarat sig mot världsspelare som Clarence Seedorf, Andrea Pirlo och Alvaro Recoba. Den sistnämnda missade även en straff i slutminuterna som kunde tagit matchen till förlängning.

I gruppspelet lottades Helsingborg i samma grupp som Bayern München, Paris och Rosenborg.

Helsingborg kom sist i gruppen med 5 poäng, men kan trots det stoltsera med att laget var det enda som lyckades ta en poäng borta mot Bayern München som senare vann hela turneringen.

UEFA-cupen

Säsongen 2007/2008 kvalificerade sig Helsingborg för UEFA-cupen genom att slå holländska Heerenveen i sista rundan. Man förlorade bortamatchen med 5-3 men lyckades vinna med 4-1 på Olympia och därmed säkra en plats i gruppspelet. Lagen man lottades mot i gruppspelet var Galatasaray, Austria Wien, Panionios och Bordeaux. När gruppspelet var färdigspelat var Helsingborg på en sensationell andraplats. Före det turkiska storlaget Galatasaray, men efter gruppvinnaren Bordeaux. Andraplatsen innebar att Helsingborg gick vidare till 16-delsfinal och där lottades man mot det holländska storlaget PSV Eindhoven.

Matcherna mot PSV Eindhoven slutade med två förluster och därmed försvann drömmen om en Europatitel.

Sedan dess har Helsingborg inte lyckats riktigt lika bra i de europeiska cuperna, men minnena från året i Champions League och framgången i UEFA-cupen bleknar inte i första taget för lagets supportrar.

Efter att klubben på nytt tagit sig upp i Allsvenskan efter två tuffa år i Superettan, har hoppet så sakteliga kommit tillbaka hos supportrarna om att återigen få uppleva de stora Europamatcherna på Olympias gröna matta.

alante