Djurgårdens IF

Djurgårdens IF bildades år 1891, men även innan föreningen officiellt bildades försiggick idrottsverksamhet på Djurgården i form av ett gäng ungdomar som tillsammans åkte skidor på vintern och körde kapprodd och ägnade sig åt friidrott på somrarna. En av ungdomarna i denna grupp, John G. Jansson, gjorde till slut slag i saken tillsammans med tolv andra av sina vänner, och bildade en officiell idrottsförening. Till en början sade föreningens stadgar att man för att bli medlem var tvungen att bo på Djurgården, eller ha bott på Djurgården tidigare. Detta gällde dock bara i ett år, innan man införde en ändring i stadgarna som öppnade klubben även för medlemmar utanför Djurgården.

Idag har Djurgårdens IF 21 olika sektioner – 23 om man räknar fotbollens olika sektioner separat – varav den mest framgångsrika är boxningssektionen. Djurgården har dock varit mycket framgångsrikt generellt, då föreningen är den starkaste flersektionsföreningen i hela Sverige, räknat utifrån antalet SM-guld. Sammanlagt har föreningen genom åren samlat ihop fler än 441 SM-guld i 23 olika sporter.

Om man utövar idrott inom någon av Djurgårdens sektioner, och har skadat sig i samband med en träning, tävling eller match, är man sannolikt på jakt efter en naprapat i Stockholm som kan behandla och rehabilitera skadan så att man kan återvända till träningarna så snart som möjligt. Du hittar en naprapat som håller till i centrala Stockholm på Naprapatmats.se, så att du har nära till kliniken oavsett var i stan du tränar.

Den kanske mest kända av Djurgårdens olika hemmaarenor och idrottsplatser är dock Stockholms Stadion, där föreningens fotbollssektion har sin hemvist. Där har den hållit till ända sedan 1936, då Djurgårdens fotbollsverksamhet flyttade dit efter att ha arrenderat mark från Stockholms stad på Tranebergs idrottsplats under flera år. Anledningen till att de fick flytta var för att Stockholm stad skulle bygga på marken, och kanske var det i efterhand tur att det blev så – idag kan knappast någon föreställa sig någon annan hemmaarena för Djurgårdens IF än just Stadion.

alante