AIK – Allmänna Idrotts Klubben

 

Allmänna Idrotts Klubben AIK grundades 1891 i Stockholm, på Norrmalm för att vara mer exakt. Idag är klubben nordens största idrottsförening och har över 20 000 registrerade medlemmar. Klubbens första ordförande tillika initiativ tagare var Isidor Behrens.

Namnet valdes då man redan på den tiden kommit överens om att inte bara en idrott skulle utövas utan alla tänkbara. Klubben har regler som är fasta för till exempel stil och att det ska styras demokratiskt. 1937 så blev Råsunda fotbollsstadion hemma plats för fotbolls sektionen och då även administrationen i klubben. AIK anger ofta sin hemort som Solna med är egentligen ett Stockholmslag.

Dem mest framgångsrika sporterna är ishockey och fotboll och är idag dem mest kända idrotterna som klubben deltar i. AIK har blivit svenska mästare elva gånger i fotboll och i ishockey sju gånger. Klubben har även stora framgångar i SM i bandy och innebandy.

Klubbmärket skapades av Fritz Carlsson-Carling 1937 i en tävling i London och har dessutom valt till Världens vackraste klubbmärke.

Först året som AIK fanns så hade klubben 43 stycken aktiva medlemmar och ekonomin gick med vinst med hela 3 kronor och 68 öre.

Friidrott var den första idrotten som klubben riktade in sig på, det hette då allmän idrott och var lite på grund av det namnet som klubben döpte sig efter. Allmän idrott bestod då utav bland annat gymnastik.

Snabbt så blev AIK en av de ledande föreningarna i Sverige och är störst i fotbollen. På 90 talet var en mycket framgångsrik tid då tog dem två SM guld, hela sju stycken medaljplatser, dem var i fem stycken cup finaler och vann dessutom en av dem och inte minst så spelade dem i Champions League. 2004 åkte dock AIK ut Allsvenskan men var snabbt tillbaka igen. 2006 slutade dem två igen bara en poäng efter segrarna Elfsborg.

Smeknamnet ”Gnaget” kom redan på 20 talet då klubben var väldigt fattig på den tiden och tröjorna användes år efter år, dem var svarta från början men efter åtskilliga tvättar så var färgen mer råttfärgade än svarta varav namnet ”Gnaget” tillkom.

Idag deltar klubben i dessa idrotter:

Fotboll Herr och Dam, Ishockey Herr och Dam, Handboll Herr och Dam, Innebandy Herr och Dam, Bandy Herr och Dam, Bowling Herr och Dam, Friidrott, Golf, Boule, Basket och Boxning.

alante